بشقاب‌های سفره پشت‌بام مان_ خانواده و ماهواره _قسمت ۴۰ الی ۴۲

بشقاب‌های سفره پشت‌بام مان

خانواده و ماهواره

قسمت چهلم

 

۹. حزن و شکر

 

زینت عابدان ، امام سجاد ع فرمود :

 

« خداوند هر دل محزون و بنده شکور را دوست دارد » .

 

مقصود از حزن در اینجا افسردگی‌هایی نیست که به جهت هم و غم دنیا پدید می آید ؛ بلکه مقصود ، حزن بندگی است ؛ یعنی آن حالتی که در انسان به جهت کوتاهی در بندگی خویش در مقابل خدا ایجاد می‌شود . اگر اندکی در عظمت الهی تدبر کرده و اعمال خود را با آن همه عظمت مقایسه کنیم ، حالتی به انسان دست می‌ دهد که به آن حزن مطلوب گفته می‌شود ؛ همان حالتی که طبق فرموده امام مهربان‌مان زین‌العابدین ع به فرشتگان در مواجهه با عظمت الهی دست می‌دهد و سخن آنان در این حالت آن است که :

« پاک و منزهی تو ، ما تو را آنگونه که حق عبادتت بود ، عبادت نکردیم ».

شکر هم به حالتی می‌گویند که در نتیجه توجه به نعمت پدید می‌آید که دو مرحله اصلی دارد : مرحله اول آن شکر زبانی و مرحله دوم شکر عملی که استفاده از نعمت در مسیر اصلی آن است.

اگر به نکته قبلی که یاد کردن از نعمت‌های الهی بود ، توجه ویژه کنید ، این دو حالت به شما دست خواهد داد . وقتی خود را غرق در نعمت ببینید ، انگیزه شکر در شما زنده می‌شود . اگر هم در مقام شکر برآمدید ،خواهید دید که توان شکر این همه نعمت را ندارید . اینجا است که حزن مطلوبی به شما دست می‌دهد که نتیجه آن ، محبت الهی است.

 

 بشقاب‌های سفره پشت‌بام مان

خانواده و ماهواره

قسمت چهل و یکم

 

۱۰.شنیدن وصف عشق

 

از نظر روانی وقتی انسان به رابطه عاشقانه میان دو نفر توجه می‌کند ، در درونش احساس نیاز به عشق پدید می‌آید. این مسأله ، هم در عشق مجازی و هم در عشق حقیقی وجود دارد . درست به همین دلیل است که به جوانان سفارش می‌کنیم فیلم‌هایی را که درباره عشق مجازی میان دو انسان ساخته شده ، تماشا نکنند و رمان های اینچنینی را هم نخوانند.

شنیدن وصف رابطه عاشقانه و حقیقی میان بنده و خدا در انسان احساس نیاز به عشق حقیقی را زنده می‌کند. به نظر می‌رسد شیعه از نظر منابعی که بتواند به کمک آن غرق در یک رابطه عاشقانه بشود ، هیچ کمبودی ندارد . ادعیه و مناجات‌های اهل بیت ع بهترین منبعی هست که انسان می‌تواند قله عشق و عاشقی را در آن به نظاره بنشیند . خوب است در مناسبت‌های مختلفی که به سراغ ادعیه می‌رویم ، با این نگاه به ادعیه توجه کنیم.

یکی از دعاهایی که رابطه عاشقانه بنده و خدا را در اوج زیبایی ترسیم کرده ، دعای ابو حمزه ثمالی است . در اینجا فرازی از این دعا را با همین نگاه مرور می‌کنیم:

 

قسم به عزت تو که هر چه عزت است در نزد تو است . اگر مرا از در خانه‌ات برانی و در به رویم ببندی ، جایی نخواهم رفت . هیچ جا . اصلا مگر جایی هم هست که بروم؟ می نشینم و دم به دم نازت را می‌کشم تا در را به رویم باز کنی . و من یقین دارم که باز می‌کنی، آخر به دلم افتاده که تو چه اندازه کریمی . تو را که شناختم ، با کرمت شناختم و می‌دانم که رحمت تو اندازه ندارد که تمام شود. می‌شود به من بگویی بنده اگر از در خانه مولا رانده شد ، به کجا راه دارد تا راه آنجا را در پیش گیرم و از تنهایی نمیرم؟ آیا بنده را در جایی جز در خانه مولا می‌پذیرند ؟

 

 بشقاب‌های سفره پشت‌بام مان

خانواده و ماهواره

قسمت چهل و دوم

 

من دست‌ساز توأم ، به من بگو اگر مخلوق به خالق خویش پناه نبرد ، به کجا پناهنده شود و دل‌آرام باشد که پناهش خواهند داد؟ الهی! از ابتدا تا اینجا همه سخن از بخشش بود و کرم ؛ اما شاید نتوان نتوانستم از اوج امید خویش به کرم تو سخن بگویم . شاید این واژه‌های پیش‌رو توان بیان مشتی از خرمن امیدم به رحمت تو را داشته باشد. خدایا اگر دستانم را بسته زنجیر قهرت کنی و پایم را در غل خشم خویش دربند کنی ، اگر از میان همه مخلوقات خویش مرا جدا کنی و بگویی به هر که نعمت دهم ، تو را از نعمت خویش محروم می‌کنم ، اگر پرده ستاریت خویش را از روی گناهانم برداری و در مقابل دیدگان همه بندگانت بر طبل رسوایی من بکوبی و اگر پس از این ، دستور دهی که مرا دست بسته به سوی آتش برند و دیواری به بلندای زمین تا آسمان میان من و بندگان نیکا بکشی ، باز هم رشته امیدم را از تو قطع نخواهم کرد و آرزوی بخشش تو را از صفحه دلم پاک نخواهم نمود . بلند می‌گویم تا همه بشنوند : اگر اینچنین قهرآمیز یا من رفتار کنی ، ذره‌ای از محبت تو در دلم کاسته نخواهد شد. من که نعمت‌های بی‌منتهای تو را در دنیا فراموش نمی‌کنم . من که یادم نرفته چقدر پرده‌پوشی کردی و گناهانم را پوشاندی . اما می‌دانم که با من چنین رفتاری نمی‌کنی.

 

دقت در مفاهیم ادعیه یکی از بهترین راه‌های شناخت خداوند است. پیش از این هم گفتیم شناخت خداوند ، از اصلی‌ترین راه‌های زیاد شدن محبت اوست.

قصه کربلا هم یکی از عاشقانه‌ترین حادثه‌های این عالم است. اگر کسی می خواهد عشق را ببیند و بشنود ، باید پای این قصه بنشیند و کربلا را با چشم دل نظاره کند. شرکت در مجالس معنوی نقش ویژه‌ای در نزدیک شدن به فضای عاشقانه دارد . در طول هفته برای خود حداقل یکبار برنامه‌ریزی کنید تا در این مجالس شرکت کنید . سفرهای زیارتی وقتی یه مجالس معنوی اضافه می‌شوند ، معجون شیرینی را خلق می‌کند که نظیر ندارد. پس حتماً در برنامه‌های مسافرتی خود از زیارت غافل نشوید ؛ البته همیشه لازم نیست برای زیارت به سفر رفت. اگر در شهر خودتان امام‌زاده‌ای هست، حتما در طول هفته یکبار هم که شده به آنجا بروید و با خواندن و تأمل در یک دعا و زیارت‌نامه دل خود را به حریم محبت معنوی گره بزنید.

 

 ادامه دارد ... .

 

 

#_معاونت_فضای_مجازی پایگاه مقاومت بسیج شهید باهنر دانشگاه سمنان

کلمات کلیدی
مدیر سیستم
تهیه کننده:

مدیر سیستم