حجاب و عفاف_ قسمت اول تا سوم

حجاب و عفاف

 

قسمت 1⃣

 

کسی که عفت داشته باشد ارزش و منزلتش زیاد خواهد بود.

 

جملات شنیدنی دختر ۱۶ ساله نروژی درباره حجاب

امیلی آندرسون: خیلی جالب است که مردم چگونه به دلیل پوشیدن یک روسری می توانند از کسی متنفر باشند. من با پوشیدن حجاب بسیار زیبا می‌شوم و احساس آزادی می‌کنم. اگر یک زن برای نشان دادن بدن خود می‌تواند آزاد باشد، چرا نباید برای پوشاندن بدنش طبق میل خود رفتار کند؟؟؟

 

حجاب چیست؟

 

مترادف : برقع ، پوشش ، جلباب ، چارقد ، چارق ، روسری ، روبند ، ستر و ...

معادل فارسی : پوشش ، پرده ، پردک و ...

 

حجاب اسلامی به پوشش‌های گوناگون زنان مسلمان گفته می‌شود و مفهومی برآمده از قرآن کریم و فقه اسلامی و ساخت یافته در فرهنگ اسلامی که ناظر به پوشش شرعی در مقابل نامحرم، بویژه برای زنان است. حجاب گاه برگرفته از احکام شرع و گاه مربوط به قراردادهای اجتماعی و شرایط موقعیتی فرد است. از دیدگاه فقها یکی از احکام اسلامی است و اصطلاحا عبارتست از پوشاندن ضروری مو و سایر اعضای بدن به جز صورت و دو دست ( و گاهی دو پا ) توسط زنان مسلمان ( تنها در صورتی که کنیز نباشند ) در برابر مردانی که طبق شریعت اسلامی نامحرم شمرده می شوند.

درباره پوشش مردان نیز حداقل پوشش واجب ، حفظ عورتین است.

حجاب در لغت به معنای مستر و پرده حاجب و مانع است که شیء را می‌پوشاند و در اصطلاح به معنای ستر و پوشش و پرده است.

 

حجاب و عفاف

قسمت 2⃣

 

تعریف حجاب :

به پوشش زن مسلمان گویند که از نگاه نامحرم می‌پوشاند. حجاب به معنای پوشش اسلامی بانوان ، دارای دو بعد ایجابی و سلبی است. بعد ایجابی آن ، وجوب پوشش بدن و بعد سلبی آن ، حرام بودن خودنمایی به نامحرم است؛ ولی این دو بعد باید در کنار یکدیگر باشد تا حجاب اسلامی محقق شود؛ گاهی ممکن است بعد اول باشد، ولی بعد دوم نباشد، در این صورت نمی‌توان گفت که حجاب اسلامی محقق شده است.حجاب در لغت به معنای مانع، پرده و پوشش آمده است. استعمال این کلمه ، بیشتر به معنی پرده است. این کلمه از آن جهت مفهوم پوشش می‌دهد که پرده، وسیله پوشش است ، ولی هر پوششی حجاب نیست؛ بلکه آن پوششی حجاب نامیده می‌شود که از طریق پشت پرده واقع شدن صورت گیرد.

اگر به معنای عام ، هر نوع پوشش و مانع از وصول به گناه را حجاب بنامیم، حجاب می‌تواند اقسام و انواع متفاوتی داشته باشد. یک نوع آن حجاب ذهنی، فکری و روحی است؛ مثلاً اعتقاد به معارف اسلامی ، مانند توحید و نبوت ، از مصادیق حجاب ذهنی ، فکری و روحی صحیح است که می تواند از لغزش‌ها و گناه‌های روحی و فکری ، مثل کفر و شرک جلوگیری نماید.

در بررسی کتب لغت ، برای واژه «حجاب» چند معنا می‌یابیم. حجاب به معنی پوشش و چیزی است که بین بیننده و آنچه می‌بیند ، حائل شود. اصل کلمه حجاب به معنای پرده است و چون پرده خصوصیت پوشانندگی و مانع شدن را دارد، این معانی را به حجاب داده‌اند.

حجاب یک امر ظاهری و بیرونی است؛ یعنی در حقیقت پوشش ظاهری افراد ، بویژه زنان را حجاب می‌گویند. «حجاب» به معنای پرده،حاجب، پوشیدن و پنهان کردن و منع از وصول است. این واژه تنها به معنای پوشش ظاهری یا پوشاندن زن نیست و در اصل به مفهوم پنهان کردن زن از دیدگاه مرد بیگانه است. بدین سبب هر پوششی حجاب نیست. حجاب پوششی است که از طریق پشت پرده واقع شدن تحقق یابد؛ ولی بر خلاف تصور عموم و نیز آنچه مشهور است ، آیه حجاب در قرآن « و اذا سألتموهن متاعا فسئلوهن من وراء حجاب ... » چون از زنان پیغمبر متاعی خواستید ، از پس پرده بخواهید.

درباره زنان آن حضرت و بیشتر به منظور مسائل سیاسی و اجتماعی فرود آمده است نه پوشش زن در مقابل نامحرم. به کارگیری کلمه «حجاب» در خصوص پوشش زن اصطلاحی نسبتاً جدید است و همین سبب گردیده بسیاری گمان کنند اسلام خواسته است زن همیشه پشت پرده و در خانه محبوس باشد و بیرون نرود؛ یا مثل «ویل دورانت» بگویند : « این امر خود مبنای پرده پوشی در میان مسلمانان به شمار میرود» و یا مدعی شوند حجاب بوسیله ایرانیان به مسلمانان و اعراب سرایت کرده است؛ در حالیکه آیات مربوط به حجاب ( پوشش اسلامی زنان در مقابل نامحرمان) قبل از مسلمان شدن ایرانیان نازل شده است.

 

حجاب و عفاف

قسمت3⃣

 

عفاف چیست ؟

 

اسم : عفاف ، نوع: دخترانه ، ریشه اسم : عربی ، معنی : پرهیزکاری ، پاکدامنی

 

واژه « عفاف » ب فتح عین ، مصدر ماده « عف» می‌باشد که مصدر دیگر آن « عفه » است و این دو دقیقا به یک معنا می‌باشند و بجای یکدیگر بکار می‌روند. کتاب « العین » عفت را اینگونه معنی کرده: « العفة الکف عما لا یحل » . « عفت خودداری از چیزی است که حلال نباشد».

« ابن منظور » در تعریف واژه عفاف می‌گوید : « خودداری از عمل یا سخنی که حلال و نیکو نیست ».

 

مفهوم اصطلاحی عفاف

 

عفاف و عفت ، از اصطلاحاتی است که در علم اخلاق از آن بحث می‌شود و علمای اخلاق در تعریف آن گفته‌اند : « عفت آن است که قوه شهویه در خوردن و نکاح ( امور جنسی ) از حیث کم و کیف مطیع و فرمانبر عقل باشد و از آنچه عقل نهی می کند ، اجتناب کند و این همان حد اعتدال است که عقل و شرع پسندیده است » .

 

شهید مطهری « عفاف » را این گونه تعریف می‌کند :

« عفاف و پاکدامنی ، یک حالت نفسانی است ؛ یعنی رام بودن قوه شهوانی تحت حکومت عقل و ایمان ، تحت تأثیر قوه شهوانی نبودن ، شره نداشتن » 

 

عفت در حقیقت کنترل شهوت است و شهوت در لغت یک مفهوم عام دارد که هرگونه خواهش نفس و میل و رغبت به لذات مادی را شامل می‌شود . اما شهوت یک مفهوم خاص هم دارد که همان شهوت جنسی است.

 

ادامه دارد ... .

 

 

#_معاونت_فرهنگی پایگاه مقاومت بسیج شهید باهنر دانشگاه سمنان

 

کلمات کلیدی
مدیر سیستم
تهیه کننده:

مدیر سیستم

0 نظر برای این محتوا وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *